Пловдив почете загиналите във Великата отечествена война

На 9 май, 2016 г. бяха положени венци пред паметника „ Альоша“ в знак на признателност и преклонение пред самоотвержените войни, отдали своя живот за победата над фашизма. Присъстваха ръководителят на дипломатическата мисия на Република Казахстан в Република България – Н.Пр. Темиртай Избастин, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България – Н.Пр. Юрий, почетният консул на Република Казахстан в Република България Митко Солаков, почетният консул на Руската федерация в гр. Пловдив Георги Гергов и други дипломатически представители, политици, граждани и ветерани от войната.

По-късно, в дома на културата „Борис Христов”  в Пловдив бе открита фотоизложба, посветена на Деня на победата във Великата отечествена война. Организатор на събитието бе посолството на Република Казахстан в Република България. Домакини на изложбата бяха Община Пловдив и почетният консул на Република Казахстан в Благоевград Митко Солаков. Сред гостите бяха и зам.-кметът на Община Пловдив Амелия Гешева, бизнесменът Димитър Маджаров и десетки граждани и гости на гр. Пловдив. Изложбата може да бъде разгледана до 19 май, 2016 г.

Втората световна война е останала в историята като най-мащабният и унищожителен човешки конфликт. За това 9-ти май – дата на дълго мечтаната победа, се е превърнала в ден, на който си припомняме трудния път, изминат от предците, за да извоюват най-святото за един народ – свободата.

На фронтовете на Великата отечествена война са воювали 1,200 млн. казахстанци (25% от населението на Казахстан, или всеки четвърти). За бойните подвизи 528 казахстанци са отличени със званието „Герой на Съветския съюз“, от тях четирима са два пъти „Герои на Съветския съюз“. 110 хиляди казахстанци са наградени с „Ордена на Славата“, от тях повече от 100 души са удостоени с всички степени на „Ордена на Славата“. Във войната са загинали или безследно изчезнали повече от 600 хиляди казахстанци.

На снимката /от ляво на дясно/: Почетният консул на Република Казахстан в Република България Митко Солаков, ръководителят на дипломатическата мисия на Република Казахстан в Република България – Н.Пр. Темиртай Избастин, извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България – Н.Пр. Юрий Исаков, почетният консул на Руската федерация в гр. Пловдив Георги Гергов

новина тип: