На 28 май 2020г. Почетният консул на Република Казахстан в Република България Н.Пр. г-н Митко Солаков бе на работна визита в гр. Благоевград, където взе участие в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на почит и признателност по повод 144 години от смъртта на Георги Измирлиев-Македончето, който се състоя от 10:30 часа, пред бюст-паметника на революционера на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград. На церемонията присъстваха кметът на Община Благоевград инж. Румен Томов, заместник- кметове, Председателят на Общински съвет Благоевград г-н Андон Тодоров, заместник областен управител на Област Благоевград г-н Иван Стоянов, Н. Пр. г-н Желко Йович- посланик на Република Сърбия в Република България, омбудсман на Община Благоевград доц. Валентин Василев, общински съветници и граждани.

 

 

 

След ритуалът по покана на Председателя на Общински съвет Благоевград г-н Андон Тодоров Почетният консул  Н.Пр. г-н Митко Солаков  и Посланикът на Република Сърбия Н.Пр. Доц.д-р Желко Йович проведоха работна среща в кабинета на Председателя. Обсъдени бяха възможностите на областния център Благоевград за сътрудничество с Република Сърбия, предвид традиционно близките отношения между двете страни. Обсъдена бе възможността за побратимяване на Благоевград с избран град в Република Сърбия, с цел задълбочаване на отношенията и доброто сътрудничество.
Според г-н Тодоров, побратимяването ще създаде предпоставки за привличане на инвеститори и културен обмен за провеждането на културно- образователни младежки форуми, както и икономически форуми с представители на бизнеса от двете страни. Почетният консул на Република Казахстан - Митко Солаков изрази благодарност за поканата и подчерта, че Благоевград вече се е доказал като изключителен партньор в културния обмен, тъй като години наред Република Казахстан е представена добре в областния център, чрез проведени серия мероприятия, свидетелстващи за ползотворното сътрудничество. Това е само началото на работните ни срещи, след които съм сигурен, че ще се случат изключително полезни за Благоевград неща, отчете в края и домакинът Андон Тодоров.

 

 

Като част от работната си визита в Областния град  Почетният Консул Н.Пр. Митко Солаков прие в Почетното консулство на Република Казахстан, със седалище  гр. Благоевград, пл. „Георги Измирлиев“ №1 /зала „22-ри септември“/,  Кмета на Община Благоевград инж. Румен Томов и Посланика на Република Сърбия Н.Пр. доц. д-р Желко Йович.

Почетният консул Н.Пр. г-н  Митко Солаков отбеляза, че Почетното консулство е открито през 2014г., благодари на Община Благоевград за домакинството и сътрудничеството през годините  и изрази своята увереност, че и в бъдеще ще продължат да работят заедно за развитието и задълбочаването на двустранните отношения на Република България и Република Казахстан. В разговора той припомни, че през 2016г.  гр. Благоевград бе побратимен с казахстанския град Уралск. Начертан бе план за официална визита на делегация, водена от Кмета на Община Благоевград в Република Казахстан в близките месеци.

В разговора бяха набелязани областите, в които Посолството на Република Сърбия и Община Благоевград имат общи интереси и ще си сътрудничат.

Обсъдени бяха  възможностите за допълнително привличане на инвеститори от Република Сърбия и Република Казахстан към Община Благоевград и за установяване на по – тясно  и успешно сътрудничество.

На срещата те обсъдиха културния обмен, предстоящи съвместни прояви и икономическото сътрудничество между Казахстан, Сърбия  и Благоевград.

Кметът инж. Румен Томов коментира важността на развитието на културните отношения, че една от основните цели на общината е реализиране на проекти в тази област, като негов приоритет е да популяризира творчеството на емблемата на Благоевград Ансамбъл „Пирин“ отвъд границите на България и да го върне на върха.

На края на срещата тримата участници  поеха ангажимент да положат усилия за развитие на проекти в гореспоменатите сфери на сътрудничество.

На срещата стана ясно, че в понеделник Президентът на Република Сърбия г-н Александър Вучич ще пристигне в България за среща с Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, което е още едно доказателство за топлите съседски отношения между България и Сърбия.

новина тип: