Световно по ски за жени – Банско 2015

България беше домакин на състезание от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени през сезон 2014 – 2015 г. На 28 февруари и 1 март, 2015 г. в Банско се проведоха стартовете в две дисциплини – супергигантски слалом и суперкомбинация, която вече ще се казва алпийска комбинация.

Президентът на Република България, Росен Плевналиев, който беше в Банско за стартовете от Световната купа, защити идеята за построяване на втора кабинкова линия. Той заяви, че като държавен глава винаги е имал принципна и категорична позиция в подкрепа на българските курорти. В интервю за БНТ той заяви: "Заставам зад принципния подход съобразно най-добрите екологични стандарти, но в интерес на икономическата перспектива на българските региони. Банско заслужава втора кабинка и българските ски курорти като Добринище, Чепеларе, Пампорово, Боровец, Сапарева баня и всички останали имат пълното основание, съобразявайки се с високите екологични стандарти на Европейския съюз да се развиват, не виждам никакво противоречие. Ще го кажа ясно – има начин по най-високите екологични стандарти да правите ски туризъм. Нека го направим!”

В интервю за агенция "Фокус" президентът каза: „Банско тепърва ще се развива и ние ще го подкрепяме по всеки възможен начин“ и добави: „Светът обича Банско и ние трябва да го обичаме“. „Ние сме специален народ със здрави корени, невероятна история назад във времето и голямо бъдеще”, категоричен бе Плевнелиев.

Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев каза: "Банско вече има изградено име и е част от семейството на курортите, които са домакини на кръгове от Световната купа". По думите му курортът може да приеме стартове и при мъжете през 2016-17г. Банско организира през 2012 г. стартовете при мъжете и жените. Курортът влиза в календара на международната федерация и за сезон 2015-2016 г., когато ще се проведат спускане и супергигантски слалом за жени (12 - 20 февруари 2016 г.).

новина тип: