На 3 септември 2019 година ръководителят на посолството на Казахстан в България Темиртай Избастин посети град Видин.

По време на посещението се състоя негова среща с кмета на община Видин инж. Огнян Ценков, по време на която бяха обсъдени различни аспекти от двустранните отношения. Кметът бе запознат с основните тези от обръщението на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаем към народа на Казахстан.

Програмата на посещението включваше официална церемония по откриване на възпоменателната плоча на героя-казахстанец Каиржан Есенгелдин, починал по време на Великата Отечествена война на територията на България през 1944 година.

Есенгелдин бе призован на военна служба в Акмолинска област в Казахстан и воювал в 32-ри стрелкови полк,  19-та стрелкова дивизия, 3-и Украински фронт. Два пъти ранен в тежки боеве с врага през май и юни 1942 година. През юли 1944 година за героизъм, проявен при настъпление, е награден с медал «За храброст». През септември 1944 година е участник в «българската» операция. По време на Белградската стратегическа настъпателна операция е тежко ранен. Скоро войникът е преместен в медицинския пункт в град Кула, България, където почина от раните си. По-късно останките на воина са препогребани в град Видин.

Церемонията се състоя на Руското военно гробище в гр.Видин в присъствие на кмета на общината инж.Огнян Ценков, дипломатите от посолството на Казахстан, служителите в община Видин и жителите на града. В своето изказване ръководителят на посолството отбеляза подвига на Каиржан Есенгелдин. Кметът инж.Ценков също произнесе слово. Пред възпоменателната плоча бе прочетена молитва от имам от районното мюфтийство, след което бяха поднесени венци и цветя. В знак на почит към сержант Есенгелдин членове на патриотичен клуб „Бдинци“ изстреляха тържествен залп.

новина тип: